Yüksek Gerilim Nedir?

25-01-2023 16:51

Yüksek Gerilim Nedir?

Yüksek Gerilim elektrik enerjisi ile ilgili bir terim olup, 52 kV ile 300 kV arasında yer alan enerji gerilim türüdür. Enerji iletim şebekeleri içinde ilk başta olan yerlerde bulunan gerilim türleri genel olarak yüksek gerilim türü olarak isimlendirilir. Yüksek enerji gerilimi içerisinde olan gruplar 1 kV ila 245 kV arasında ve 245 kV ila 300 kV arasındaki gerilimler olmak üzere iki grup olarak ayrılmaktadır. 

Ülkemizde kullanılan yüksek gerilime sahip hatlar 390 kV şeklinde en uzun ve en güçlü hatlar olarak bilinmektedir. Bu gerilimler özel olarak dizayn edilen hatlar tarafından iletilen, mümkün olan en yüksek seviyeye ulaşmak suretiyle üretim ihtiyacının olduğu alanlara gönderilen enerji türüdür. 

Yüksek Gerilim Elamanı Ne Demek?

Yüksek Gerilim elemanı demek yüksek enerji gerilimi üretimi ve dağıtımında kullanılan elemanları ifade eder. Bu elamanlar genel olarak;

  • Elektrik üretilmesi ve iletilmesi ile dağıtılması sırasında kullanılan temel elemanlar,
  • Yüksek gerilimden kaynaklanan bir takım sıkıntıları bertaraf etmesi için koruyucu olarak görev yapan ölçme ve koruma elemanları,
  • Yüksek gerilimin koruyucu etmeni olarak çalışan ölçme ve koruma elemanlarını komuta eden kontrol ve kumanda elemanları,
  • Gerilim düzeyini ayarlamak üzere kullanılan gerilim ayar elemanları olmak üzere dört ana grupta yer alır.

Bu hatlarda kullanılan bu dört ana gruptan güç transformatörleri, iletim hatları, kablolar, gerilim bölücüler, ark boynuzları röleler ve koruma iletkenleri, kesicilerin kontrol ve kumanda devreleri, indüksiyon regülatörleri gibi elemanlar yer almaktadır.

Yüksek Gerilim Hattı

Yüksek Gerilim hattı ihtiyaç duyulan enerjinin çok üzerinde enerji iletiminin yapıldığı özel olarak tasarlanmış enerji nakil hatları üzerinden yürütülen bir enerji türüdür. Bu enerji günlük ihtiyaç miktarının oldukça üzerinde bir enerji gönderimi yaptığı için, bu hatların geçtiği yerlerin yakınlarında bina, fabrika, okul gibi yerler bulunmaz. Bu hat elektrik üretilen yerlerden bu enerjiyi alır ve bu hatlar vasıtası ile gitmesi gereken yere sevk eder. 

Enerji gönderilen hatlardaki yüksek gerilime ait etkin değer 1000 voltun üstünde bir değerdir. Bu nedenle bu enerji için ihtiyaç olan yerin uzaklığı ve mesafesi, coğrafi durum, taşıma durumu ve kapasite durumu ile hattın işletme kolaylığı gibi durumlar göz önüne alınarak bu hatlar kurulur.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.