Topraklama Nedir?

25-01-2023 16:43
Elektrik devresine toprak hattı bağlanmazsa olası durumlarda insan hayatı tehlikeye girer. Bu nedenle topraklama yapılması her hâlükârda iyi olacaktır. Bu hem cihazların kullanım ömründe hem de insan hayatında önemli rol alır. Elektrik kaçağı riskine karşı topraklama yapılır. Yüksek gerilimi toprağa aktardığı için bu sistem insanlar için kurtarıcı ve zorunludur. İş yerlerinde, dükkanlarda, binalarda, evlerde kısaca elektrik akımının olduğu bütün yerlerde topraklama sisteminin olması gereklidir. Denilenin üzerine bu bir tercih değil zorunluluktur. Topraklama kesinlikle yapılmalıdır. Çünkü topraklama olmayan bir yerde elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Ve eğer ki çarpılan kişinin dokunduğu kablo veya herhangi bir aletten yüksek voltajlı elektrik akımı çıkarsa kişinin hayati tehlikesi oluşur. Bu topraklama sistemindeki tüm iletkenler kaçak olan elektriği tehlikeli olmaması açısından dağıtarak toprağa iletir. Yani aslında basit bir sistemle elektrik çarpması, yangın, yıldırım gibi hayati durumlardan korunabiliriz. 

Topraklamanın önemi çok büyüktür. Ama bu konuya çok fazla önem verilmiyor ve gerekli önlemler alınmamaktadır. Gerekli olan denetimler yapıldığı sürece ve olması gereken önem verildikten sonra bir sıkıntı olmaz. Kurulan sistemin periyodik olarak yenilenmesi lazım. Yani bu çalışmalar herhangi bir tehlike oluşturmaması amacından en az senede bir defa da olsa değiştirilmesi, kontrol edilmesi ve elektrik mühendisleri tarafından gerekli muayenelerin vs. yapılması gerekir. Tabi ki toprak ölçümünün de düzenli olarak bütün tesislere yapılması gerekir. Aksi takdirde yapılan topraklamada kullanılan tesisatın direnç değerleri düşmektedir. Bu konuda yeterince bilgiye sahip olmayan eğitimsiz kişilerin yaptıkları sistem sağlıksız olur. Değerler insanların yaşamını tehlikeye atmayacak şekilde belirlenen durumlarda yapılmalıdır. Doğru yapılan topraklama 

Çok önemli olan bu topraklamanın mal ve can güvenliği için uygun şartlarda yapılması önerilir. Aksi takdirde ucuza kaçarak bu güvenlik sağlanamaz ve çok ciddi sorunlara, kayıplara yol açar. Kısaca topraklama sistemi bütün insanlar açısından çok daha sağlıklı, güvenli ve kaliteli bir yaşam sunar. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.