Pil Yatağı Nedir?

25-01-2023 16:50

PİL YATAĞI NEDİR? 

Pil yatağı, elektrik devrelerine güç kaynağı sağlanması için pillerle temas sağlayarak cihazın çalışmasını sağlayan yuvadır. Çoğunlukla plastik malzemeden üretilir. Pil yatağının “+” ve “-” yönlü kutuplar bulunmaktadır. Bu kutupların içerisinde metal levha ve yaylar bulunur. Pilleri yerleştirirken bu yönlere dikkat ederek yerleştirildiğinde metal levha ve yaylarla temas eden piller cihazın devreye girmesini sağlamaktadır. Doğru şekilde elektrik akım sağlanması cihazların sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Şarj edilebilir pilleri, şarj edebilmesi için şarj eden pil yatakları da mevcuttur.

PİL YATAĞI NERELERDE KULLANILIR?

Pil yatağını günlük hayatımızın birçok noktasında kullanıyoruz. İhtiyaçlarımız arttıkça kullanmamız gereken ürün ve cihazların çeşitliliği de artış gösteriyor. Cihaz tercihinde çoğu zaman pilli ürünler tercih ettiğimiz için pile doğal olarak da pil yataklarına ihtiyaç artıyor. Pil yatağı, hem şarjlı hem pilli çalışan veya sadece pilli çalışan cihazlarda kullanılmaktadır. Örneğin; mouse, oyuncak araba, oyuncak bebek, konuşan oyuncaklar, masa lambası, kumanda, fener, saat, tartı, diş fırçası, radyo, araç kumandası, ışıklandırmalar, tablet kalemleri, kişisel bakım eşyaları, epilatör, tıraş makinası gibi pil kullanılan tüm aletlerde pil yatağı kullanılıyor. 

PİL YATAĞI KULLANILAN ÜRÜNLERİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI 

Ekonomik açıdan şarjlı ve elektrikli ürünlere nazaran daha uygun olduğu için genelde ilk olarak pil ile çalışan ürünler tercih sebebi haline geliyor. Elektik kesintisi olsa dahi elektriğe ihtiyaç duymadan çalışması en önemli olumlu özelliklerindendir. Olumsuz olarak ise; piller kullanım süreleri dolduğunda atık hale gelir ve toprağa zarar verdiği için çöpe atılmadan dönüştürülmesi gerekir. Şarjlı ve elektrikli ürünlerle kıyaslarsak eğer, pil kullanırken belirli bir süre sonrasında pilin bitmesi kullanılan aletin gücünün düşmesine sebep olur ancak şarjlı ve elektrikli ürünler kullanırken güç düşmesi gibi bir durum yaşanmaz. Aynı zamanda kullanılmayan ürünlerin pil yataklarında pil bırakılması her zaman olmasa da bazen paslanmaya sebep olur, pilin kalitesizliği pilin akmasına sebep olarak pil yataklarına zarar verir, ürünün ömrünün kısalmasına ya da bir daha kullanılamamasına sebep oluyor. Pil yatağı sağlığı ve uzun ömürlü olarak kullanılması için kaliteli piller tercih edilmelidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.